About

Jom Jadi Kawan!!

Friday, 6 July 2012

Kehidupan Sosial

Malam masih muda! Aku sebagai anak muda perlu melakukan aktiviti sosial bersama rakan-rakan, nanti dah tua mana ada masa nak bersosial. Nak jaga anak bini lagi.

Sebagai permulaan aktiviti sosial, aku bercadang untuk pergi ke Pusat Hiburan Keluarga. Kira-kira dua kilometer dari rumah aku.

"Lan, jom karOk." aku mesej kepada Alan.

Aku tak pasti di mana berasalnya perkataan Karaok! Mungkin boleh minta pencerahan.

Bermula lah malam sosial aku sebagai seorang sosialis.

Alan memilih untuk menyanyikan lagu bergenre rock keras, rock jiwang dan rock leleh. Aku maintain dengan genre soul dan jiwang karat.

Tapi perasaan aku tak menentu pada waktu itu, so aku pilih METAL sebagai pilihan. Belum pernah aku menyanyikan lagu METAL dalam sejarah aku berkecimpung dalam arena Karaoke RM1 satu lagu.

"Kau ambil lagu apa...?" soal Alan kepada aku.

Aku hanya melemparkan senyuman. Sengaja aku tidak mahu dia tahu bahawa aku memilih lagu genre Metal! Konon-konon nak buat suprise sebab aku berani ambil risiko menyanyi lagu Metal, tak main la lagu jiwang.


 Sampai giliran aku untuk menyanyi lagu tersebut. Micphone digenggam dengan gagahnya dan bersedia untuk menyanyi dengan penuh semangat Metal!


Sempat aku merenung kepada Alan dan mengangkat kening tanda bangga menyanyi lagu Metal.


Tunggu punya tunggu punya tunggu... lirik lagu masih tak keluar, aku sabar lagi. Bila sampai separuh lagu, kesabaran aku dah habis limit. 


Aku pergi ke kaunter dan berkata "Hoi, pasai apa lagu hampa pasang ni tak dak lirik? Macam mana aku nak menyanyi?" jerkah aku kuat dalam loghat utara. 


Keadaan sunyi seketika, semua mata memandang aku.


Alan tetiba datang dan berbisik kepada aku "Lagu kau pilih tu memang takde orang menyanyi, instrument semata-mata...." sayup suara Alan di telinga aku.

Aku terus belah dari Pusat Hiburan Keluarga tu.........

Bawah ni lagu yang aku try tu ha!!!Try la dengar...




13 comments:

  1. hahahaha.... btw, perkataan karaoke tuh asalnya perkataan jepon... dan digunakan oleh sejumlah besar bahasa dunia.. (sama mcm tsunami)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ow..kuat layan J-POP ni..hehe

      Delete
    2. aku universal...semua jenis bhasa dan genre aku layan...ahahaha

      Delete
  2. haha

    kwn aku die hard fan group nih

    kdg aku tak paham feel lagu tu kat ner

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feel tang dia punya goreng bro..haha

      Delete
  3. hahahahaha.. macam mana ko nyanyi lagu ni?? terbayang2 aku..hehehe

    ReplyDelete
  4. haha..len kali tgk dulu tajuk tu..baru la karok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. konon nk tunjuk terer, last2 salah lagu..hehe

      Delete
  5. nk gelak ke nk kesian ni? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gelak boleh,tapi pelan2 je k..hehe

      Delete
  6. membe-membe pon ikut ko blah skali ke ? aku lg kecian ke dorang . malu da teman gini. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cis...hahaha..dorang pun blah la..haha

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...