About

Jom Jadi Kawan!!

Tuesday, 23 August 2011

Part 1 : Bermain Meriam Buluh di KampungSalam,
Pooom!! Kendengaran meriam buluh yang diletupkan oleh kampung sebelah. Ketika itu kampung aku serta tiga lagi kampung berdekatan melawan bunyi meriam buluh. Kampung yang dapat menghasilkan bunyi yang paling kuat pasti akan menyebabkan kampung lain rasa hormat pada kampung yang menang itu.


"Ini tak boleh jadi ni, hang bubuh kabat lima ketul. Biar meletup kuat sikit" ujar Adi kepada Mat. Mereka berdua ni memang pantang dicabar. Belum pernah ada orang dapat kalahkan mereka berdua. "Adi, aku rasa kita kena guna rahsia kita. Baru la meriam ni kuat sikit." kata Mat kepada Adi.


"Rileks kawan, kita biar depa seronok dulu." balas Adi sambil melambung-lambung kabat di tangannya. Sementara mereka sedang bermain meriam buluh itu, orang-orang tua di masjid sedang khusyuk mengutip pahala sunat dengan melakukan solat terawih.


"Poommm!!" kedengaran satu letupan yang amat kuat sekali muncul daripada belakang masjid. "Ya Allah ya tuhan ku." terperanjat Tok Imam yang sedang membaca doa ketika itu. "Mail, ko pergi tengok kejap budak-budak tu." arah Tok Imam kepada Mail.


Tanpa berlengah Mail terus ke belakang masjid tersebut sambil menyuluh-yuluh lampu menggunakan lampu torchlightnya.


Tiba-tiba.............................. (bersambung)

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...